de ring epegemeentehuis van epe
plattegrond van expositieruimte "de ring"

Derde expositie in 2016

Expositie van Experikant is te zien van 12 mei tot en met 1 juli 2016

"buiten – KANT – binnen"

Het Nederlandse kunstenaarscollectief EXPERIKANT bestaat uit 8 enthousiaste leden, Truus Buijs, Nel Butter, Mimi Libregts, Mirjam Schavemaker, Rinie Verhaegh, Mariet Visser, Ineke de Vries en Bets van Zeijl.
Deze mensen hebben allen een lange staat van dienst binnen de kantwereld. De meesten geven ook les in de techniek en in de vormgeving van modern kantwerk.
Zij nemen deel aan exposities in binnen- en buitenland. Zowel in groepsverband als individueel. Regelmatig vallen zij in de prijzen bij wedstrijden voor eigentijdse kantwerken.
KantelinK, het Belgische kunstenaarscollectief, waarmee een samenwerkingsverband is, telt in totaal 16 leden.

Het is een uitdaging om het oude ambacht te 'vertalen' naar deze tijd. De kunstenaars  gebruiken allerlei materialen. Uiteraard garens in vele soorten en maten, maar ook metaaldraad, papier, keramiek, steen en hout maken onderdeel uit van de kunstwerken.
De werken hebben ieder een eigen karakter en het is heel mooi te zien hoeveel mogelijkheden er zijn om een gekozen thema uit te werken in de transparantie van kant.

Voor de expositie in Galerie DE RING, in het gemeentehuis van EPE, komen die werken nu weer naar Nederland, aangevuld met nieuw werk van beide groepen.
Er is nu gekozen voor de titel: buiten – KANT – binnen.
Aan de tentoonstelling doen ook nog twee oud-leden van EXPERIKANT mee, Judith Pieters en Gerda Smallenbroek

De inspiratie voor deze expositie is: vormen in de natuur. Bomen, schors, rotspartijen, besneeuwde bomen, canyons, knotwilgen en jaarringen zijn onder andere inspiratiebronnen waaruit de leden van beide groepen hebben geput.
Het geheel vormt een prachtig voorbeeld van de mogelijkheden van eigentijdse kant en de vormgeving daarvan. Zo blijft een oud ambacht heel actueel.

Meer informatie op de website van: Experikant

 


klik op een foto voor een vergrotingExp1Exp2Exp3
Expositieruimte De Ring

© Webdesign: Cor Vreugdenhil

De Ring, Epe